Het pleidooi voor beter roltrap gebruik

(Note: the same post exists in English here)

Tegenwoordig vind je wel overal roltrappen. Zeker in ruimtes die gerelateerd zijn aan publiek transport (zoals stations). Die roltrappen dienen om je vlugger naar boven of naar beneden te verplaatsen, of voor de luie mensen, om niet te moeten stappen.

Na enkele jaren het roltrap gebruik van Jan Modaal te hebben geanalyseerd ben ik tot de conclusie gekomen dat de meeste mensen het volgende over een roltrap denken: “Oh, dit is een trap die me naar boven (of naar beneden) brengt. Waarom zou ik zelf bewegen? Ik blijf hier mooi staan.”

Het resultaat van de bovenstaande actie is dat het eigenlijke nut van een roltrap volledig zijn doel voorbij schiet, tenzij het een zeer zeer zeer vlugge roltrap is. Al die mensen die blijven stil staan blokkeren de doorgang die er zou kunnen zijn. Ik kan de momenten dat ik de gewone trap nam en vlugger boven of beneden was dan iemand die op het zelfde moment op de roltrap stapte, niet meer tellen op al mijn vingers en tenen.

De oplossing is nochtans zeer simpel! Wil je stilstaan op een roltrap, doe dit dan langs de rechterkant zodat de linkerkant vrij blijft voor zij die willen stappen. (Dit gedrag is ‘common sense’ in bijvoorbeeld Londen waar men zelfs kwaad wordt op jou als je links blijft staan!)

Bij sommige roltrappen hangt het volgende signaal wat zoveel betekent als ‘opgepast steek uw voet niet tussen de roltrap’ (Dit sinds enkele mensen hun Crock is blijven steken tussen de roltrappen en sommige daarvan zelfs hun voet verloren).
In plaats van het bovenstaande signaal zou er beter dit staan, misschien verstaan de mensen dan uiteindelijk het doel van een roltrap!? Het is niet omdat jij wil stilstaan dat iedereen moet stilstaan.

Hierbij herhaal ik dus nogmaals mijn oproep:

Wil je stilstaan op een roltrap, doe dit dan langs de rechterkant zodat de linkerkant vrij blijft voor zij die willen stappen.

5 Replies to “Het pleidooi voor beter roltrap gebruik”

  1. Aan de commentaren te zien is het 50 50. Als je natuurlijk om medische redenen alleen links kan staan of gaan, dan is dat zo. Kan je niet veel aan doen.
   En Ja, ‘t lijkt misschien dat ik het doe omdat ik gehaast ben, maar dat is het niet. Ik stap gewoon altijd op de roltrap. Het is dan ook een trap… Ik ga ook niemand duwen omdat die in de weg staat. En wat mij betreft mag het even goed omgekeerd, links staan en rechts stappen.
   Het is gewoon nooit een gewoonte geweest in België, blijkbaar wordt er van kinds af ingeprent ‘een roltrap is om stil te staan’.

 1. Ik snap volledig je ergernis, volgens mij is België het enige land in de wereld waar ze dat niet (kunnen/willen) snappen.

  Maar het probleem van uw suggestie is volgens mij dat de mensen die rechts zouden moeten staan nu gaan denken dat inhalen verboden is,
  dus gaan ze nu expres in het midden blijven staan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.