Hek of muur

In de naslaap van een terroristische aanslag worden altijd maatregelen genomen. Zo ook na die van 13 november in Parijs.
De Franse premier liet al vrij snel blijken dat de toen aankomende milieuconferentie in Parijs zeker zou doorgaan, maar dat bijna alle protest acties die er rond hingen zeker niet zouden doorgaan. Alle mogelijks protest handig in de kiem gesmoord.
Maar ja, niet dat enige protestman gemakkelijk tot Parijs zou gaan. Terwijl de Parijse burgemeester zei “wij hebben geen schrik”, sloot Frankrijk haar grenzen. En ook enkele andere landen deden daar mee mee.
Precies of een grens bestaat nog? Toch niet in West Europa zeker! Dan maar een hek bouwen aan de buitengrenzen van het grote Europese rijk.
Waarom dan geen muur? Die zijn evenveel intrek. Zie de Israëlische, de Berlijnse of de Chinese muur. Die laatste staat er nog en is nu een toeristische attractie. Muren zijn in de mode en mogelijks economisch een betere investering dan een hek.

Wanneer je een hek bouwt, heb je metaal nodig. Dat komt waarschijnlijk via China. Een hek is zo kapot geknipt. Dus dien je dit frequenter te controleren en waarschijnlijk ook repareren.
Een muur daarentegen kan je op de meeste plaatsen met lokaal verkrijgbare materialen maken waardoor de lokale economie gesteund wordt. Een muur knip je niet zo maar door en vereist dus waarschijnlijk minder onderhoud. Wanneer je er dan nog een mooie muur van maakt, wordt die in 1000 jaar misschien wel een toeristische attractie.

3 Replies to “Hek of muur”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: